UX Research

UX-onderzoek, jouw product ontwikkelen op basis van gegevens

Tegenwoordig is data-gedreven zijn niet genoeg om bij te blijven. Veel bedrijven hebben al enorme hoeveelheden gegevens, die constant worden aangevuld, door de perfecte tracking opgezet door de BI-afdeling. Het interpreteren van jouw gegevens op de juiste manier helpt je het grotere plaatje te zien. Je kijkt hierbij niet alleen naar een paar metingen, maar je maakt een goede dwarsdoorsnede en grondige analyse van al je data.

Door data-geïnformeerd te zijn, krijg je de juiste inzichten om de juiste beslissingen te nemen, en dat bespaart enorm veel ontwikkeltijd. Dit betekent ook dat een groot deel van jouw budget opnieuw kan worden toegewezen aan jouw product. Elke keer dat je een beslissing neemt op basis van data, profiteert jouw product er extra van.

Start jouw productlancering

Met een productmanager met uitgebreide kennis van CRM-implementaties, weet je dat elk aspect van het product wordt verzorgd.

Je hebt een analist met ervaring in psychologie nodig

Ik heb niet alleen een sterk analytisch denkvermogen, maar ik zie ook patronen en trends snel en gemakkelijk. Wat me echt uniek maakt, is mijn achtergrond in de psychologie, wat betekent dat ik weet welke vragen gesteld moeten worden en wanneer. Alles begint met het weten hoe je een hypothese moet creëren. Hoe sterker jouw hypothese, hoe sneller je de resultaten krijgt die nodig zijn om jouw product te verbeteren.

Gebruikerservaring-interviews

Dit is het krachtigste instrument in mijn gereedschapskist. Een regelmatige ronde van interviews met jouw doelgroep kan enorm duidelijkheid verschaffen in het proces. Hotjar-opnamen hebben hun plaats en kunnen nuttig zijn bij het analyseren van gebruikersgedrag, maar het direct stellen van vragen aan jouw gebruikers kan je voorzien van de antwoorden die je nodig hebt. Dit kan al in een kort tijdsbestek. Personages kunnen ook nuttig zijn, maar het ontmoeten van jouw eigen doelgroep is vaak een veel krachtiger instrument; het kan je gehele perspectief veranderen.

Gebruikerstests zonder onderzoeker

Kaartsorteerders, usability tests en clickmaps en nog veel meer tests kunnen worden uitgevoerd, zonder dat er een onderzoeker aanwezig is. Sterker nog, een goed opgezette test zonder een onderzoeker geniet in veel gevallen de voorkeur, aangezien de aanwezigheid van de onderzoeker de gegevens kan verontreinigen. Het combineren van deze tests met een vragenlijst helpt je begrijpen waarom bepaald gedrag zich voordoet. Je hebt dan een waardevolle schat aan gegevens. Een van de grote voordelen van niet-geleide tests is dat je een grote groep respondenten kunt uitnodigen. Terwijl er veel tools zijn om de gegevens snel te analyseren, biedt deze tool snelle inzichten in wat heeft gewerkt en wat verbetering behoeft.

Testen geeft inzicht in klikgedrag, filtergedrag, zichtbaarheid van functies, gebruikersinterpretaties, content en CTA-succes, meestal binnen enkele uren. Dit maakt het een ideaal instrument wanneer je snel moet werken of een meer overtuigende steekproefgrootte van respondenten nodig hebt.

Vragenlijsten en brononderzoek

In de meeste projecten is er een beperkt budget. Het is niet altijd mogelijk om zo diep in de gegevens te duiken als je zou willen. Hoewel ik een groot voorstander ben van grondig onderzoek, voordat een functie of product wordt uitgebracht, kunnen realistische beperkingen soms in de weg staan. Gelukkig is er al zoveel onderzoek dat al beschikbaar is. Er is niets mis mee om gebruik te maken van inzichten van andere mensen om ons in de juiste richting te wijzen.

Debatten beëindigen met gegevens

Waar plaatsen we de call to action? Welke afbeelding werkt beter? Welke kleur converteert beter? Binnen en tussen afdelingen kunnen discussies eindeloos zijn. Zonder twijfel zijn A/B-tests het beste instrument om alle discussies te beëindigen. Het is niet ingewikkelder dan het opzetten van de test met de variabele, waarover wordt gediscussieerd en het testen ervan. Natuurlijk moeten de tests zorgvuldig worden opgezet, gepland en doordacht om duidelijke resultaten te garanderen.

A/B-tests

Sommige websites voeren voortdurend A/B-tests uit, niet alleen vanwege een groot aantal mogelijke discussies, maar omdat ze weten dat beslissingen, die zijn gebaseerd op data, leiden tot producten die hun gebruikers willen. Voortdurende optimalisatie verbetert je product en zorgt ervoor dat je up-to-date blijft met trends. Gebruikersgedrag kan, als gevolg van nieuwe technologie of veranderende verwachtingen, snel veranderen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en te blijven testen.

Gebruik het resultaat voor verandering

Verandering is voor iedereen moeilijk, vooral wanneer we gewend zijn om dingen op een bepaalde manier te doen. Toch moeten we blijven veranderen en verbeteren om aan de top te blijven, of we het nu leuk vinden of niet. Wat vorig jaar de waarheid was, is dit jaar niet per se waar. Het is belangrijk om open-minded te zijn en voortdurend onderzoek te blijven doen, je ego thuis te laten en je te richten op de gebruikers, aangezien dit altijd ten goede komt aan het product. Wees moedig en word comfortabel met verandering.

De kracht van een grondige evaluatie

Wat ging goed? Wat moet geoptimaliseerd worden? Dit lijken eenvoudige vragen om te beantwoorden, maar het kan ontmoedigend zijn om fouten toe te geven of verantwoordelijkheid te nemen voor dingen die niet volgens plan zijn gegaan. Het is belangrijk om een veilige werkomgeving te creëren waar mensen niet bang zijn om fouten toe te geven en samenwerken om verbeteringen aan te brengen. Het hebben van de juiste analytische tools en tracking is ook erg belangrijk om een grondige evaluatie te waarborgen.

Blog
HOW DO YOU EVALUATE YOUR STRATEGY? ​
Blog
HOW DO YOU EVALUATE YOUR STRATEGY? ​
Casestudy
Businesscase ENECO
Casestudy
Businesscase Vattenfall